Pages Menu
Categories Menu

Haptotherapie en verbinding

In de benadering van mensen staat aanraken voor Ingrid Moonen centraal. In brede zin, want aanraken heeft veel vormen. Je kunt iemand letterlijk aanraken, maar je kunt ook op andere manieren laten voelen dat je er bent. Bijvoorbeeld door met aandacht te luisteren. Vaak is dat al zo bijzonder: het verhaal van de ander bevatten zonder erin te springen. Gewoon aanwezig zijn.

Ingrid Moonen TherapiepraktijkHaptonomie is een manier van kijken naar het leven, waarbij aanraking en gevoel centraal staan.

Aanraking vanuit de haptotherapie brengt je in contact met je gevoelsleven, verstand en lichamelijkheid: met jezelf als geheel. Door het contact met jezelf lijfelijk te ervaren, verbind je je met jezelf, met je omgeving, met anderen. Zo voel je wat je nodig hebt, je maakt keuzes die bij je passen, je geeft grenzen aan, je ervaart de ander.

Met haptotherapie kunnen we – als we in de knoop zitten – door aanraking weer bij onszelf komen en de mogelijkheden tot contact herstellen.

Thuiskomen in jezelf
Wat je aanleiding ook is om met therapie te beginnen, iedereen komt binnen met een eigen levensverhaal. Samen kijken we hoe je leven eruit is komen te zien zoals het nu is. We leggen patronen bloot die je ooit hebt gevormd om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Deze patronen neem je mee in je volwassen leven, maar vaak brengen ze je niet wat je graag zou willen.

Pas als verhalen van oud zeer de ruimte krijgen om zich te ontvouwen, helder te worden en verwerkt te worden, kun je een andere positie innemen. Dan kun je kiezen wat je wilt behouden en wat je wilt veranderen. Je verbindt jezelf met je gevoelsleven, mogelijkheden, kracht en invloed. Je zet je leven voort vanuit eigenheid: op de manier die nu bij je past, in plaats van vanuit oude patronen.

Misschien ben je om wat voor reden dan ook ver van huis geraakt. Als je lijfelijk gaat voelen, kom je thuis in jezelf.

Haptotherapie: een gereedschapskist
Haptotherapie bestaat uit veel vormen van aanraking. Van gesprekken en ervaringsoefeningen tot letterlijke aanraking op de behandelbank.

Uitbreiding
In de loop van de jaren is de gereedschapskist van Ingrid Moonen uitgegroeid tot een rijke verzameling van methoden zoals:

  • Ingrid Moonen Therapiepraktijktraumaverwerking
  • werken met het innerlijke kind
  • craniosacraal-therapie
  • verbindende communicatie
  • energetisch werk
  • mindfulness

Waar het past, zet Ingrid Moonen ook die methoden in.

Naast therapie geeft ze ook leertherapie en supervisie.